Picoprad - Bernardi products - INSTALATII DISCONTINUE: MET
![]() Mai multe poze...Vezi schemele |
Pentru a raspunde exigentelor producatorilor de asfalt atat din punct de vedere al capacitatii productive cat si din punct de vedere al calitatii produsului, instalatiile actuale de producere a conglomeratelor bituminoase inca prezinta posibilitati de imbunatatire mai ales in ceea ce priveste reducerea consumului si ecologia, rezistenta la uzura si simplificarea interventiilor de intretinere. Bernardi Impianti International S.p.A. si-a propus atingerea acestui obiectiv prezentand pe piata noua instalatie MET (Multi Ecological Tower). Inovatia priveste in special turnul instalatiilor fixe de tip discontinuu. Este vorba de o metoda noua si diferita de insilozare si de dozare a agregatelor calde, aplicabila – cu aceleasi avantaje – atat in cazul in care instalatia este prevazuta cu sita de reclasificare cat si in cazul in care nu este preazuta cu acest dispozitiv. |
Mai multe informatii depre MET
Inovatiile aduse instalatiei MET contin unele aplicatii, care integrate intr-un complex amplu experimentat, permit rezolvarea unor probleme care pana la data de azi nu si-au gasit o modalitate de rezolvare satisfacatoare. Noutatea solutiei constructive este mai degraba simpla: consta in modificarea prealabila a formei silozului de agregate calde care provin de la uscator; palnia de incarcare traditionala (mai mult sau mai putin masiva) divizata in mai multe sectoare, a fost inlocuita cu elemente cilindrice, fiecare dintre acestea fiind destinat unei singure granulometrii.
Pentru fiecare dintre silozuri, cantitatea de agregat cald prezent este controlata printr-o masura de nivel continuu. Silozurile si palniile de cantarire formeaza un ansamblu inchis intr-un invelis izolat si incalzit electric, izolat fata de mediul exterior.
Prin metoda MET, cantarirea granulometriilor se va face prin scadere. Inainte, cantarirea fiecarei granulometrii se realiza prin descarcarea in dispozitivul de cantarire a materialului din silozurile de deasupra: operatorii cunosc foarte bine dificultatea configurarii sirurilor de productie si precizia redusa a dozajului care se putea obtine. Nu se poate nega ca metoda de cantarire prin diferenta, de tip MET, este foarte precisa si de incredere. Un avantaj ulterior al solutiei propuse consta in permiterea descarcarii diferentiate in timp a granulometriilor in malaxor, in sensul ca deschiderea obloanelor de descarcare ar putea sa se produca simultan, asa cum se intampla in cazul alimentarii palniilor de cantarire; ar putea sa se produca prin calibrarea pentru fiecare granulometrie, cu timpi si moduri diferentiate si dedicate fiecarei retete cu scopul obtinerii celei mai bune raspandiri a componentelor in masa si in cel mai scurt timp posibil.
Un alt avantaj consta in posibilitatea reglarii capacitatii predozatoarelor in retroactiune. De multe ori se intampla ca o parte din materialul deja tratat de uscator sa fie directionat spre evacuare ca deseu din cauza preciziei reduse a indicatoarelor de nivel. Acum, masurarea continua a cantitatii de agregat prezente in fiecare siloz va transmite un semnal liniar si constant al nivelului iar soft-ul sistemului va comanda viteza de extractie a predozatoarelor pe baza vitezei de utilizare.
In afara acestor avantaje importante, trebuie sa precizam ca silozurile si palniile de cantarire sunt acoperite de un invelis incalzit, lasand la exterior, protejate corespunzator, numai partile mecanice si instrumentarul de proces. Acest fapt determina ca tot praful si vaporii generati in cursul fazelor de cernere, miscarea agregatelor si malaxarea sa se desfasoare in interiorul unui invelis cu mare capacitate volumetrica.
Astfel se obtine o evacuare mai lineara a prafului catre filtru, precum si o reducere semnificativa – chiar eliminare – a exploziilor tipice de vapori care apar, de exemplu, prin introducerea materialului frezat in malaxor si care, drept consecinta, provoaca o crestere neasteptata de presiune cu pericol de raspandire in mediul inconjurator.
Este interesant de precizat ca metoda MET este aplicabila atat in cazul instalatiilor de mici dimensiuni si tonaj redus, cat si in cazul asa-numitelor “hot stocks”. Pot exista deci instalatii cu mari depozite de materiale calde pe un malaxor de mare capacitate si fara silozuri de stocare a produsului finit, sau silozuri mici pe un malaxor cu posibilitati de directionare catre silozuri de depozitare ale asfaltului precum si combinatia mai multor posibilitati.